Słoneczne ciasto imieninowe
niedziela, czerwca 16, 2013
Mamy dziś piękną, słoneczną niedzielę, więc zapraszam Was na ciasto w takich samych kolorach..
Moje ciasto imieninowe, którego wykonanie jest niezwykle proste :)
Podstawą ciasta jest sernik na zimno, wykonany z mielonego sera z tzw. "kubełka", do którego dodałam trochę twarogu. Mimo to, sernik jest lekki. Na górze "świeci" mus brzoskwiniowy :)
A oto i przepis..
1 kg sera w wiaderku (ja wykorzystałam wersję waniliową z Biedronki)
250 g twarogu półtłustego
1/2 szklanki miodu
1 puszka brzoskwiń
400 g herbatników czekoladowych
100 g miękkiego masła
1/2 szklanki likieru kawowego (niekoniecznie)
2 opakowania żelatyna w proszku (w ilości przeznaczonej na 2 l płynu)
Herbatniki kruszymy i umieszczamy w malakserze, dodajemy masło i likier kawowy - miksujemy. Likieru kawowego warto użyć, żeby lepiej formowało się z spód sernika - masa jest wtedy bardziej mokra. Jeżeli herbatniki są zbyt sypkie, a nie chcecie używać alkoholu dodajcie trochę więcej masła. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy folią spożywczą (łatwiej będzie wydobyć ciasto, bez jego uszkodzenia). Na dno wykładamy masę herbatnikową i dobrze ją ubijamy w tortownicy. Całość można posypać płatkami migdałów - jeśli lubicie.
W misce miksujemy ser sernikowy i twaróg (jeżeli nie chcecie używać twarogu można go pominąć). Stopniowo dodajemy miód, dodajcie najpierw 1/2 szklanki i spróbujcie. Jeżeli ser jest dość kwaśny dodajcie więcej miodu. Przy waniliowym serze mielonym, 1/2 szklanki wystarcza, ale kierujcie się swoimi upodobaniami smakowymi :)
Dwa opakowania żelatyny rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody (jeśli używamy mniejszej tortownicy, można użyć mniej wody). Rozpuszczoną żelatynę dzielimy na pół. Połowę wlewamy do masy serowej. Wymieszajcie najpierw żelatynę z 1/2 szklanki masy serowej, a następnie połączcie z resztą sera. Masę serową wlewamy na herbatniki i odstawiamy do zastygnięcia.
Brzoskwinie i sok przekładamy do malaksera i wszystko miksujemy na mus. Mus łączymy z pozostałą żelatyną (w taki sposób jak masę serową). Na masę serową wykładamy mus brzoskwiniowy (u mnie to był odstęp czasowy ok. 30 minut). Masa serowa i mus są dosyć gęste, więc nie trzeba czekać aż masa serowa zupełnie zastygnie. Nie powinny się wymieszać.
Odstawiamy sernik do lodówki, najlepiej na całą noc ..i gotowe :)
Smacznego!
18 komentarze
Wygląda smakowicie :) Dzisiaj mam biszkoptowy torcik z truskawkami, galaretką i lekkim kremem :)
OdpowiedzUsuńJa niestety zagapiłam się i nie kupiłam truskawek na weekend :(
UsuńWygląda bardzo pysznie ja właśnie idę sobie zrobić kefir z truskawkami :)
OdpowiedzUsuńSkusiłabym się dziś na ten kefirek :)
Usuńmian, wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńhaha.. na początku miało być "mniam" ;)
UsuńSmakuje też bardzo dobrze, szczególnie z tymi herbatnikami w likierze :)
UsuńMmmm pyszności :)
OdpowiedzUsuńmniam! i jak tu zgubić brzuszek na lato ;)
OdpowiedzUsuńZ moim gotowaniem na pewno się nie da :)
UsuńHaha skoro obchodziłas wczoraj imieniny to znaczy , ze masz na imię tak, jak ja :) Bo ja też wczoraj obchodziłam imieninki ;) Tak więc wszystkiego najlepszego, moja imienniczko! ;) A ciasto wygląda przepięknie ;)
OdpowiedzUsuńNa imię mam Aneta, a wczoraj obchodziły imieniny również Alinki :)
UsuńJa też jestem Aneta ;)
UsuńNo to faktycznie jesteśmy imienniczkami :)
UsuńWygląda przepysznie :) Lubię takie lekkie desery!
OdpowiedzUsuńSpóźnionego wszystkiego najlepszego :*
Dziękuję :)
UsuńDeser naprawdę lekki ..i nawet mój mąż, który codziennie się waży, stwierdził, że nie przytył po nim :D
uwielbiam sernik na zimno :)
OdpowiedzUsuńdawno nie robiłam, przypomniałaś mi o tym deserze :)
Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńCześć! Mam na imię Aneta i czytam wszystkie komentarze, które zostawiacie. Chętnie na nie odpowiadam, jeśli tylko mam czas :)
Przyznaję, że usuwam spam :)
Jeśli chcesz napisać do mnie całkiem prywatnie, korzystaj z maila: espe.blog@gmail.com
Pozdrawiam!